Petr

Petrovy digitální patálie

Rok digitální svobody

Nevím přesně proč, ale začátkem letošního roku (2023) jsem se rozhodl smáznout Windows z notebooku a zkusit zase po letech nějaký ten Linux jako “daily-driver”. Začal jsem s Kubuntu a to po asi měsíci vyměnil za Mint. Kdo mě zná ví, že tohle mě jednou za dva roky chytne a do čtvrt roku jsem zpět na Windows. No, letos se tak nestalo a upřímně si myslím, že se to už nestane.

A když už jsem nastoupil na svobodný OS, začal jsem měnit i ostatní aplikace a návyky, vyprdnul jsem se na Unity (těsně před jejich extempore s poplatky) a začal se učit Godot, zpátky bych už nešel.

Když začal Google blbnout s Integritou prohlížeče, dozrál čas opustit Chrome/Edge a po letech se vrátit na Firefox, poslední Jakš takš svobodný a zároveň použitelný prohlížeč.

Velké miliardářské mimino Musk mi hodil vidle do Twitteru a tak jsem z něj odešel a přičichnul k fediversu, opět nelituji. Klasické socky mi rozhodně nechybí.

Prostě jsem začal řešit svobodu svého digitálního světa. A když vidím co se v poslední době děje – nenažrané firmy mění zpětně podmínky a požadují peníze, vlaky co se “rozbíjí” podle plánu v řídicí jednotce, auta co vás po zpackané aktualizaci SW už nikam nedovezou atd. – začal jsem to řešit právě včas.